Διαταραχές

Άνοια

Με τον όρο άνοια αναφερόμαστε στην προοδευτική έκπτωση των γνωσιακών εγκεφαλικών λειτουργιών (μνήμη, κρίση, προσανατολισμός, αφαιρετική ικανότητα, ικανότητα σχεδιασμού ενεργειών κλπ), η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της καθημερινής δραστηριότητας του ασθενούς και η οποία οδηγεί μακροπρόθεσμα στην ανάγκη για φροντίδα από τρίτους. Υπάρχουν διάφορες αιτίες άνοιας, κάποιες από τις οποίες είναι αναστρέψιμες σε ορισμένες περιπτώσεις. Η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer). Σ' αυτήν, τα εγκεφαλικά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου υφίστανται αλλοιώσεις, δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά και τελικά καταστρέφονται. Ο δεύτερος πιο συχνός τύπος άνοιας, που πολλές φορές συνυπάρχει με τον πρώτο, είναι η λεγόμενη πολυεμφρακτικού τύπου ή αγγειακή άνοια. Στις περιπτώσεις αυτές λόγω βλαβών στα αγγεία, γίνεται κακή αιμάτωση του εγκεφάλου και τα εγκεφαλικά κύτταρα καταστρέφονται εξ αιτίας της έλλειψης οξυγόνου.

Η άνοια εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 65 (πιθανώς το «τίμημα» της αύξησης του μέσου όρου ζωής) και η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία: στις ηλικίες 65-69 ετών φτάνει το 2%, αυξάνεται σε 5% στα άτομα 75-79 ετών, ξεπερνά το 20% στις ηλικίες 85-89 ετών, ενώ ένα στα τρία άτομα άνω των 90 ετών υποφέρει από άνοια .

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι περισσότεροι ταυτίζουν την έννοια της άνοιας με την απώλεια της μνήμης. Αν και η εξασθένηση της μνήμης αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα, η άνοια συνεπάγεται πολύ περισσότερα προβλήματα. Τα συμπτώματα της άνοιας γενικότερα είναι:

Θεραπευτική προσέγγιση της άνοιας

Η άνοια είναι μια νόσος που προοδευτικά εξελίσσεται. Αν και οι έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εντατικές και συνεχώς προκύπτουν καινούρια δεδομένα, δεν υπάρχει «ολοκληρωτική» θεραπεία της νόσου. Εντούτοις, τα φάρμακα και οι άλλες παρεμβάσεις, μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς και να ελαττώσουν το βάρος φροντίδας για την οικογένεια.

Μόλις υπάρξει υποψία άνοιας, θα πρέπει να ακολουθήσει πλήρες ιατρικό ιστορικό, σωματική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις. Εάν ο άρρωστος πάσχει από θεραπεύσιμης αιτιολογίας άνοια, η θεραπεία κατευθύνεται προς την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαταραχής.

Η γενική θεραπευτική προσέγγιση των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια αφορά στη χορήγηση υποστηρικτικής σωματικής φροντίδας, ψυχολογικής υποστήριξης των αρρώστων και των οικογενειών τους και φαρμακολογική φροντίδα των ειδικών συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν και την διαταραγμένη συμπεριφορά.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το κλειδί είναι η έγκαιρη, πρώιμη χορήγηση αγωγής. Αν η θεραπεία ξεκινήσει όταν ακόμα τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, ο ασθενής θα μπορεί να έχει καλύτερη λειτουργικότητα για μεγαλύτερο διάστημα.

Οι τεχνικές μνήμης βοηθούν όταν συνδυάζονται με τη φαρμακευτική αγωγή. Παρακάτω θα βρείτε μερικές πρακτικές συμβουλές. Μιλήστε επίσης με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας δώσει επιπλέον πληροφορίες.

Χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα ατόμων που πάσχουν από άνοια

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που πολλές φορές δεν έχει την απαιτούμενη προσοχή, είναι οι ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στα μέλη της οικογένειας των ανοϊκών ασθενών. Τα αγαπημένα πρόσωπα που φροντίζουν τον άρρωστο παλεύουν με αισθήματα ενοχής, στεναχώριας, θυμού και εξάντλησης καθώς παρακολουθούν την βαθμιαία αποδιοργάνωση του μέλους της οικογένειάς τους. Ένα συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται σε όσους φροντίζουν τους ασθενείς είναι ότι θυσιάζονται στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Αυτή η βαθμιαία αναπτυσσόμενη δυσαρέσκεια από την αυτοθυσία συχνά απωθείται λόγω των συναισθημάτων ενοχής που προκαλεί.

Ο ψυχίατρος μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των ασθενών να καταλάβουν την πολύπλοκη ανάμιξη των συναισθημάτων που συνοδεύουν την παρακολούθηση της έκπτωσης ενός αγαπημένου τους προσώπου, να βοηθήσουν να κατανοηθούν και να δώσουν τον χώρο να εκφραστούν αυτά τα συναισθήματα. Τέλος πρέπει να δοθεί προσοχή στις τάσεις να κατηγορούν τον εαυτό τους ή άλλους για την νόσο του αρρώστου και να εκτιμάται ο ρόλος που ο ανοϊκός άρρωστος διαδραματίζει στη ζωή των μελών της οικογενείας.

Δέκα μύθοι για τις ψυχικές διαταραχές » Κορυφή της σελίδας »