Υπηρεσίες

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία γίνεται τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό και οικογενειακό επίπεδο. Εφαρμόζεται μόνη της ή σε συνδυασμό με φάρμακα για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, απεξάρτηση από ουσίες (π.χ. αλκοόλ) κ.α.

Εφαρμόζονται στοιχεία ψυχαναλυτικού τύπου ψυχοθεραπείας, όπου γίνεται μια προσπάθεια να κατανοήσει ο θεραπευόμενος την παρούσα ψυχική του κατάσταση σε σχέση με τα σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος. Παράλληλα, ο θεραπευόμενος εσωτερικεύει τη θεραπευτική σχέση και αρχίζει έτσι να μαθαίνει ένα νέο, υγιή και δημιουργικό τρόπο ύπαρξης με τους άλλους.

Σε περιπτώσεις «κρίσεων» λόγω ιδιαίτερων στρεσογόνων καταστάσεων (π.χ. ασθένεια, πένθος, οικογενειακά προβλήματα κλπ), εφαρμόζεται υποστηρικτική ψυχοθεραπεία σε μια προσπάθεια εξωτερίκευσης των συναισθημάτων, καθοδήγησης, ενίσχυσης των αμυνών και αποδοχής του θεραπευόμενου.

Στις περιπτώσεις των εξαρτήσεων -και αφού έχει υποχρεωτικά προηγηθεί η σωματική αποτοξίνωση- εφαρμόζονται στοιχεία ψυχοθεραπείας πρόληψης υποτροπής (relapse prevention). Μέσω της ψυχοθεραπείας αυτής, δίνεται η δυνατότητα στον εξαρτημένο να μαθαίνει τρόπους για να χειρίζεται τις επιθυμίες του για χρήση, να εντοπίζει τις καταστάσεις υψηλού κινδύνου για υποτροπή και να φτιάχνει ένα θεραπευτικό πλάνο πρόληψης της υποτροπής, προσαρμοσμένο στον εαυτό του, να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους άντλησης ικανοποίησης κλπ.

Για την αντιμετώπιση σεξουαλικών διαταραχών, όπως διαταραχών στύσης, πρόωρης εκσπερμάτισης, ανηδονία κλπ, εκτός από την διερεύνηση και αντιμετώπιση των υποκείμενων σωματικών αιτίων -εάν υπάρχουν- καθώς και τη φαρμακοθεραπεία, εφαρμόζονται συμβουλευτική και στοιχεία ψυχοθεραπευτικών τεχνικών (π.χ. τεχνικές αισθησιακού εστιασμού -Sensate Focus Technique), με στόχο την αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας του ζεύγους.

Γενική Ψυχιατρική »
Συμβουλευτική »